ADAFE DENTAL CLINIC

Ultimele Comentarii

Niciun comentariu de arătat.
fotografie dentara
Blog

În practica medicinei stomatologice moderne, fotografia dentară a capătat cu totul alt sens, devenind o unealtă indispensabilă pentru medicii dentiști ce știu să o folosească la capacitățile ei maxime. Fotografiile dentare sunt mai mult decât o simple poze, sunt un punct de plecare al oricărui tratament stomatologic.

Află de ce au devenit atât de importante în medicina dentară modernă, care sunt beneficiile acestora, în ce tratamente stomatologice sunt folosite și ce sunt, mai exact, aceste fotograii intraorale.

Ce este fotografia dentară?

Fotografia dentară este o tehincă utilizată în stomatologie pentru a obține imagini detaliate ale dinților,gingiilor, maxilarelor și a altor structuri înrudite. Pentru aceste poze se folosesc camere speciale pentru a surprinde în detalii structurile menționate.

O tehnică esențială în diagnosticul și tratamentul diverselor probleme stomatologice, fotografia dentară oferă medicului stomatolog o perspectivă detaliată dar nu numai. Aceasta poate, spre exemplu, să fie utilizată în programe digitale dentare de înaltă performanță precum Digital Smile Design. Mai mult, ele prezintă o modalitate excelentă de a documenta starea inițială a pacientului, progresul tratamentului și apoi rezultatele finale.

Care sunt tipurile de fotografii dentare?

Fotografiile dentare sunt de două tipuri, intra și extraorale.

Fotografia Intraorală

Fotografia intraorală, conform numelui ce este intuitiv, este un tip de fotografie care surprinde în detaliu structurile interne ale cavității bucale, anume dinții și gingiile. Acestea surprind în mare detaliu eventuale probleme dentare, precum mici carii ce necesită plombe, traumatisme dentare, decolorări, etc.

Fotografia Extraorală

Fotografia extraorală include imagini ale feței, a gâtului și ambelor maxilare. Acestea pot oferi informații suplimentare în ceea ce privește alinierea și relația dintre maxilare precum și armonia dintre cavitatea orală cu restul feței.

Cum se execută corect o fotografie dentară?

Pentru executarea corectă a unei fotografii dentare este necesară atenție la detalii si respectarea unor proceduri standard ce asigură obținerea unei imagini de inaltă calitate:

Pregătirea Pacientului

Pacientul trebuie să fie confortabil și relaxat. De asemenea, înaintea demarării procedurii pașii acesteia trebuie explicați pentru a asigura o colaborare fară probleme între pacient și medic dentist. De obicei primul contact este la consultația incipientă unde pe lângă pașii tratamentului se va explica și procesul de a face fotografiile dentare.

Iluminarea Adecvată

Pentru a obține imagini de o rezoluție bună trebuie să se foloseasca o iluminare adecvată. Mai mult trebuie sa se asigure o iluminare care rezultă într-o visibilitate clară și uniformă a cavității orale. Umbrele, reflexiile sau lumina prea puternică pot distorsiona imaginea.

Echipamentul Adecvat

Echipamentul trebuie să fie unul de înaltă calitate, cu un obiectiv potrivit (de preferat cu distanță focală mică) pentru a capta imagini detaliate și clare ale cavitații bucale. În funcție de tipul fotografiei, este posibilă necesitatea schimbării echipamentului pentru a surprinde imagini de ansamblu.

Tehnica de poziționare a camerei

Este foarte important ca poziția camerei sa fie una adecvată. Trebuie să fie stabilă, pentru ca pozele să nu iasă cumva mișcate, și sa fie confortabilă atât pentru medicul stomatolog cât și pacient. De asemenea, lentila trebuie să fie curățată minuțios si protejată împotriva aburirii în cazul fotografiilor intraorale.

Setările camerei de asemenea sunt foarte importante. Supraexpunerea sau subexpunerea pot afecta calitatea imaginii, setări ce se pot face pe loc dacă este nevoie de ajustări.

Documentarea Corectă

Pozele sunt deosebit de importante, însă fară un context corespunzător acestea nu pot fi eficiente. Detaliile relevante precum data fotografiei trebuie notate în dosarul pacientului pentru referințe viitoare, împreună cu orice altă adnotare considerată necesară de către medicul stomatolog.

Care sunt beneficiile fotografiei dentare?

Fotografia dentară reprezintă o cheie de control pentru medicul dentist. Prin intermediul acestora progresul pacientului în urma tratamentelor dentare este urmărit cu atenție. Astfel compararea imaginilor de la vizitele periodice poate ajuta la detectarea schimbărilor subite și ajustarea tratamentului, dacă este necesar.

De asemenea, fotografia dentară poate fi folosită pentru a educa pacienții cu privire la starea lor orală. Vizualizarea problemelor în fotografii poate face mai ușor pentru pacienți să înțeleagă și să conștientizeze importanța tratamentului și să fie motivați să își îngrijească mai bine dinții.

Fotografiile dentare pot fi folosite și pentru a comunica eficient între medicii stomatologi și alți profesioniști din domeniul sănătății. Ele pot fi incluse în rapoartele medicale pentru a ilustra starea orală a pacientului pentru a facilita colaborarea între specialiști.

Mai mult, imaginile dentare pot fi utilizate chiar și în cercetarea stomatologică pentru a investiga diverse afecțiuni și pentru a dezvolta noi tehnici și tratamente în domeniu.

La Adafe Dental Clinic vei găsi specialiști care utilizează aceste fotografii dentare la maxim. Credem cu tărie că trebuie să folosim fiecare unealtă pentru a ne asigura că planul de tratament al pacienților noștri este unul corect și eficient.

Te așteptăm la clinica noastră stomatologică pentru o consultație preliminară, gata să te ajutăm cu orice problemă a danturii tale. Nu îți fie frică să recapeți încrederea în zâmbetul tău!

Niciun răspuns încă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contactează-ne acum!