ADAFE DENTAL CLINIC

Ultimele Comentarii

Niciun comentariu de arătat.
parodontoza
Blog

Parodontoza: Tratament pentru o boală tăcută

Parodontoza, cunoscută și sub denumirea de boala parodontală, este o afecțiune a țesuturilor care susțin dinții.  Predominant, afectează gingiile prin inflamări, sângerări și infecții care pot duce la apariția pungilor parodontale (spații adânci între dinți și gingii) ce pot duce la pierderea dinților.

Parodontoza este cunoscută popular și ca “boala dinților sănătoși” pentru că aceasta nu prezintă o simptomatologie vizibilă incipient. O boală tacută dar de luat în seamă, află ce putem să facem în cazul apariției acesteia.

Parodontoza: prevenția, cel mai bun tratament

În cazul bolii parodontale, prevenția reprezintă cel mai bun tratament. Vizitele regulate la dentist pentru un consult regulat și o igienizare profesională pot prinde boala din stadii incipiente, astfel prevenind complicațiile ulterioare și menținând sănătatea gingiilor și a dinților.

Igiena orală riguroasă acasă, inclusiv periajul regulat și utilizarea aței dentare, este, de asemenea, crucială pentru prevenirea și gestionarea bolii parodontale. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și renunțarea la fumat, poate contribui la menținerea sănătății parodontale.

În cele din urmă, este important să fii atent la semnele timpurii ale bolii parodontale, cum ar fi sângerarea gingiilor sau inflamația, și să consulți imediat un medic dentist dacă observi orice schimbare în sănătatea gingiilor tale.

Parodontoza: care sunt cauzele principale ale bolii parodontale?

În principiu, igiena orală precară este răspunzătoare pentru majoritatea cazurilor de parodontoză. Apariția placii bacteriene și a tartrului în cantități semnificative duc la depuneri sub gingie și încep să afecteze țesuturile gingivale ce susțin dinții. 

Totuși, cauzele nu se rezumă doar la igiena orală precară. Fumatul ridică riscul apariției acestei boli și poate încetini și recuperarea. De asemenea, predispoziția genetică, alte probleme de sănătate (precum diabetul, afecțiuni cardiace, leucemia, artrita, osteoporoza, deficiențe de vitamina C), menopauza, bruxismul (adică scrâșnitul dinților), alimentația, dereglările hormonale sau stresul pot ridica riscul apariției bolii parodontale.

Gingivita: primul semn de parodontoză

Gingivita este o inflamație a gingiilor, iar în stadiile incipiente ale bolii parodontale, această inflamație poate fi primul semn că țesuturile care susțin dinții sunt afectate. În cazul netratării corespunzătoare a acesteia, ea poate progresa către o formă mai gravă anume parodontoza.

Medicii dentiști pot oberva detalii pe care tu, cu ochiul liber, nu le poți vedea, inclusiv în aceste stadii incipiente. De aceea este deosebit de important să nu te sfiești din a veni regulat la clinica stomatologică. La Adafe Dental Clinic te primim cu o atmosferă călduroasă pentru a nu exista frică sau anxietate legat de orice procendură dentară.

Dacă totuși nu s-a intervenit la timp, iar boala a progresat, nu rămâne fără speranță. Există tratament și pentru această boală tacută.

Cum tratăm parodontoza?

Deși popular se spune că aceasta boală nu are soluție, nu trebuie să stăm cu mâinile în sân și să riscăm pierderea întregii noastre danturi și alte complicații mai grave ale sănătății noastre. Iată care sunt pașii principali ai tratamentului pentru parodontoză:

Consultația inițială

Primul pas implică o evaluare a stării de sănătate orală pentru a determina dacă există prezența bolii parodontale, iar dacă da, severitatea acesteia. Adafe Dental Clinic îți oferă posibilitatea unei consultații preliminare gratuite, dar foarte minuțioasă. De asemenea, dacă nu ai o radiografie a dinților stai fară griji, clinica oferă și servicii radiologice pentru a nu te deplasa în două locuri diferite.

Igienizarea profesională

Al doilea pas este deosebit de important pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de pe suprafețele dinților și sub gingii. Igienizarea profesională ajută la eliminarea factorilor iritanți care pot agrava boala parodontală și pregătește terenul pentru tratamentul ulterior.

Parodontometria

Este o procedură care măsoară adâncimea pungilor parodontale (spații adânci între gingii și dinți), precum și mobilitatea și sângerarea gingiilor.  Mobilitatea parodontală este gradul în care un dinte se mișcă sau se deplasează în alveolă (gaura în osul maxilarului sau mandibulei în care este ancorat dintele).

În mod normal, dinții sunt fermi și nu ar trebui să se miște atunci când sunt supuși presiunii normale, cum ar fi în timpul mestecatului. Cu toate acestea, în cazul bolilor parodontale osul și țesuturile care susțin dinții sunt afectate, ceea ce duce la o creștere a mobilității parodontale.

Intervenția în zonele critice

După parodontometrie, se stablisesc zonele critic afectate ale danturii. Dacă există zone în care adâncimea pungilor parodontale este mai mare de 6mm, se aplică un protocol specific de tratament care include șase ședințe de terapie.

Planarea Radăcinilor și Igienizarea Profundă

În prima ședință se efectuează planarea radiculară sub anestezie a radăcinilor. Practic, se îndepărtează placa bacteriană și tartrul de pe suprafețele radiculare ale dinților. Igienizarea profundă sub anestezie ajută la curățarea eficientă a pungilor parodontale și la reducerea inflamației.

Terapia prin Laser

Următoarele patru ședințe implică terapie prin laser care este folosită pentru a stimula vindecarea țesuturilor parodontale, pentru a îmbunătății aderența gingiilor la dinți și restaurare.

Chirurgia Parodontală

Pentru cazurile mai severe sau în cazurile în care tratamentul non-invaziv nu a avut success, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Aceasta poate include intervenții precum chirurgia de reducere a pungilor parodontale sau chirurgia de regenerare a țesuturilor pierdute.

Monitorizare și Îngrijire Continuă

După finalizarea tratamentului activ, este important să urmezi un program de monitorizare și îngrijire continuă pentru a preveni recidiva bolii parodontale. Vizitele la intervale regulate la dentist ar trebui să se transforme într-un obicei. Clinica noastră își dorește sănătatea orală a pacienților noștri, astfel credem că vizitele la dentist nu ar trebui să reprezinte un chin sau ceva de speriat, ba din contră.

Suntem aici pentru tine cu protocoale bine stabilite conform normelor de sănătate la nivel global, cu zâmbete pe buze și profesioniști dedicați și experți in cazurile ce implică parodontoza. Vă așteptăm la o programare pentru o consultație preliminară 100% gratuită!

Niciun răspuns încă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contactează-ne acum!