ADAFE DENTAL CLINIC

Ultimele Comentarii

Niciun comentariu de arătat.
Blog

Radiografia dentară reprezintă baza oricărei proceduri dentare de la planificarea planului de tratament până la realizarea diverselor proceduri stomatologice. Aceasta este “vârful de lance” al stomatologiei și reprezintă una dintre cele mai utilizate “unelte” ale medicilor dentiști.

Ce este radiografia dentară?

Imortalizarea unei imagini bidimensionale a unuia sau a mai multor dinți în scopul depistării afecțiunilor dentare utilizând radiații X se definește ca fiind o radiografie dentară. Acestea oferă medicilor specialiști o privire mai amănunțită asupra lucrurilor ce nu se pot vedea cu ochiul liber.

Imaginea dintr-o radiografie dentară este alb-negru. Albul reprezintă orice este radio-opac (nu permite trecerea razelor X), iar negrul este radio-transparent (permite trecerea razelor X). Lucrările protetice, implanturile și plombele se văd ca zone extraordinar de albe, separându-se astfel de albul dinților naturali.

Pentru imagini 3D ale dinților există tehnologia tomografiilor dentare.

Ce informații suplimentare aduc radiografiile dentare?

Radiografiile dentare pot arăta structura internă a dinților, inclusiv smalțul, dentina și pulpa dentară. Astfel, cu ajutorul acestora putem detecta cariile dentare, fracturi sau eventuale alte anomalii structurale ale dinților.

De asemenea, radiografiile dentare pot evidenția structurile osoase ale maxilarului și ale mandibulei împreună cu rădăcinile dinților si țesutul osos înconjurător. În acest mod se poate face o analiză asupra sanătății osoase și se pot nota eventuale leziuni în cadrul acestora.

Pe lângă informațiile despre țesuturile dure ale cavității bucale, radiografiile ne pot oferi informații și referitoare la țesuturile moi. Acestea sunt reprezentate de gingii, mucoasa orală și articulațiile temporomandibulare.

Când sunt necesare radiografiile dentare?

Uzul radiografiilor dentare este unul masiv în domeniul medicinei stomatologice întrucât ele reprezintă un instrument indispensabil pentru orice medic dentist.

Situațiile în care o radiografie dentară este ceruta sunt numeroase, dintre care putem aminti:

  • În calitate de pacient nou, o radiografie dentară este necesară pentru a putea evalua starea pacientului;
  • Ca metodă de stabilire a unui diagnostic sigur;
  • Înainte de orice intervenție chirurgicală;
  • Înainte de tratamente ortodontice, cu scopul planificării minuțioase și corecte;
  • Regulat în cazul implanturilor dentare;
  • Pentru copii și monitorizarea creșterii dinților definitivi;
  • Ca instrument de ghidare a tratamentelor endodontice;
  • Pentru monitorizarea vindecării în urma anumitor intervenții;
  • Dupa finalizarea unui tratament, cu scopul verificării succesului acestuia;
  • Ca parte din pregătirea planurilor de reabilitare orală completă;

Tipuri de radiografii dentare

Tehnica radiologică a atins în prezent un nivel foarte înalt ce permite obținerea de imagini foarte clare, cu radiații mult reduse prin radiografiile digitale. Acestea sunt de mai multe feluri pentru a permite medicilor să analizeze amănunțit profilul medical al pacienților lor.

Intraorale

Radiografiile dentare intraorale sunt imagini radiografice care sunt realizate cu senzorul radiografic plasat în interiorul cavității bucale a pacientului. Acestea prezintă o imagine detaliată a dinților, rădăcinilor și a țesutului înconjurător.

Există mai multe tipuri de radiografii dentare intraorale, cele mai comune incluzând:

Retroalveolară

Radiografii precise, însă pot prinde în imagine doar câțiva dinți. Acestea sunt utilizate pentru a examina rădăcinile dentare și structurile osoase ale maxilarului sau mandibulei, evidențiind anumite regiuni în detaliu.

Interpoximale (Bitewing)

Rolul acestui tip de radiografie dentară este pentru a depista cariile dintre dinți, a evalua suprafața de contact între dinți și o aduce analiză asupra smalțului dentar și posibilele fisuri ale acestuia.

Ocluzală

Acest tip de radiografie este folosită pentru depistarea chisturilor, fisurilor mandibulare și absceselor.

Extraorale

Radiografiile dentare extraorale sunt imagini radiografice realizate în afara cavității bucale a pacientului. Astfel, acestea nu implică plasarea senzorului radiografic în interiorul gurii. Spre deosebire de radiografiile intraorale, acestea sunt folosite și pentru a examina structurile osoase și țesuturile moi ale capului și gâtului.

Panoramică

Radiografia dentară panoramică, în mod intuitiv, oferă o imagine “panoramică” , de ansamblu, a ambelor arcade, cuprinzând atât dinții, rădăcinile și structura osoasă a maxilarului și a mandibulei.

Teleradiografie

Teleradiografia este o radiografie dentară specială care este folosită pentru a evalua relațiile dintre maxilar, mandibulă și alte structuri osoase ale capului și gâtului. Ea prezintă o imagine a întregului craniu, din față sau din profil.

Unde putem face o radiografie dentară?

În general, este bine să fim conștienți de expunerea la aceste radiații, însă nu este necesar să fim prea îngrijorați de radiografiile dentare, deoarece nivelul de expunere la raze X în timpul radiografiilor dentare este relativ mic și controlat în mod strict în conformitate cu standardele de siguranță.

Astfel, radiografia dentară este un instrument deosebit de util și de nesperiat, atât pentru medici ca și unealtă pentru tratamentul stomatologic, cât și pentru pacienți pentru a conștientiza și întelege posibilele probleme medicale.

Comentariile sunt închise!

Contactează-ne acum!