Categories: Blog

Sensibilitatea dentară: Cauze și soluții

Sensibilitatea dentară: Cauze și soluții

Sensibilitatea dentară, cunoscută și ca hipersensibilitate dentară este o problemă comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Aceasta se manifestă printr-o durere scurtă și ascuțită la nivelul dinților, resimțită în special la contactul cu alimente sau băuturi reci, calde, dulci sau acide. Durerea poate apărea, de asemenea, în timpul periajului dinților sau la atingerea acestora.

Haide să aflăm împreună tot ce trebuie să știi despre această afecțiune.

Care sunt simptomele ce apar la sensibilitatea dentară?

Unul dintre cele mai comune simptome este durerea bruscă și ascuțită resimțită atunci când consumi alimente sau băuturi reci, precum înghețata sau apa cu gheață. De asemenea, și alimentele sau băuturile calde reprezintă un risc. Sensibilitatea poate fi declanșată și de alimente sau băuturi fierbinți, cum ar fi cafeaua sau ceaiul. Mai mult, consumul de alimente sau băuturi foarte dulci (cum ar fi dulciurile) sau acide (cum ar fi sucul de citrice) poate provoca, de asemenea, o durere intensă.

Pe lângă consumul de alimente iritante, durerea resimțită la presiune asupra dinților este un alt semn al hipersensibilității dentare. Aceasta poate apărea în timpul masticației alimentelor mai dure, precum și în timpul periajului dentar sau al folosirii aței dentare.

Iar, în unele cazuri, sensibilitatea poate provoca un disconfort general, chiar și în absența unor stimuli specifici. Acest disconfort poate varia de la o ușoară iritație la o durere mai severă,  și poate fi constantă sau trecătoare.

Cauzele sensibilității dentare

Sensibilitatea dentară poate fi cauzată de o serie de factori, care afectează smalțul dinților sau expun dentina, stratul subțire care protejează nervii dinților. Iată ce putem să numim dintre acești factori:

Retracția Gingivală

Gingivita și parodontita pot duce la retragerea gingiilor, expunând rădăcinile dentare care sunt mult mai sensibile decât coroana dentară acoperită de smalț, ducând la senzații de disconfort și chiar durere pe termen lung.

Eroziunea smalțului dentar

Consumul frecvent de alimente și băuturi acide, precum sucurile de citrice, băuturile carbogazoase și vinul, poate duce la eroziunea smalțului, expunând dentina. De asemenea, proceduri precum albirea dentară ce nu au fost realizate corespunzător pot duce la această eroziune, cauzând sensibilitatea dentară.

Cariile dentare

De asemenea, cariile neglijate pot penetra smalțul și dentina, ajungând aproape de nervi și provocând sensibilitate. Dacă cumva ai sesizat prezența unor carii dentare, te sfătuim să nu le lași netratate pentru a nu risca complicarea problemelor și a ajunge la un tratament de canal, sau chiar pierderea dintelui.

Bruxism (scrâșnirea dinților)

Scrâșnirea sau strângerea dinților, adesea involuntară, poate duce la uzura smalțului și la apariția sensibilității dentare. Recomandăm să vii la un consult dacă cumva suferi de bruxism pentru a realiza o gutieră de protecție, întrucât problemele pot crește în complexitate.

Fisurile dentare

Fisurile sau crăpăturile dinților pot expune dentina și nervii dentari, provocând durere la contactul cu alimente și băuturi.

Plombele vechi sau deteriorate

Plombele care se uzează sau se fisurează pot permite pătrunderea bacteriilor, afectând astfel dentina și provocând sensibilitate. De aceea este deosebit de important să ai grijă de cavitatea ta orală, atât prin o igienă corespunzătoare dar și prezentarea la controlul regulat o dată la 6 luni.

Ce facem când apare sensibilitatea dentară?

Când apare sensibilitatea dentară, este foarte important să luăm măsuri pentru a reduce disconfortul și pentru a preveni agravarea problemei. Care ar fi primul lucru, și cel mai indicat, pe care îl putem face? Ei bine, să dăm o scurtă vizită pe la clinica dentară pentru un consult la medicul dentist.

Consultația la ADAFE Dental Clinic este în întregime gratuită, astfel poți beneficia de opinia unui medic specialist fără a-ți face griji pentru costuri. În cadrul consultației, medicul dentist va realiza o evaluare detaliată a sănătății tale dentare, identificând cauzele posibile ale sensibilității dentare și recomandând cele mai potrivite soluții de tratament. În funcție de severitatea sensibilității dentare, medicul poate aplica tratamente desensibilizante în cabinet, care oferă ameliorare rapidă și durabilă.

Pe lângă asta, alege o pastă de dinți special formulată pentru dinți sensibili, care conține ingrediente precum nitratul de potasiu sau fluorura de staniu. Aceste ingrediente ajută la blocarea canalelor mici din dentină care transmit durerea la nervii dinților. Și foarte important, periajul nu trebuie să fie unul agresiv!

Mai mult, include în dieta ta alimente bogate în calciu (cum ar fi lapte, iaurt și brânză), vitamine și minerale (cum ar fi legume, pește și ouă) pentru a sprijini sănătatea orală. Nu le subestima puterea!

Nu uita că prevenirea și tratamentul eficient al sensibilității dentare încep cu o bună informare și acțiuni proactive pentru a-ți proteja zâmbetul. Astfel, vei putea să te bucuri de o viață fără dureri dentare și să ai încrederea că îți îngrijești sănătatea orală corespunzător.

Te așteptăm cu drag la clinica noastră pentru o consultație gratuită și pentru a găsi împreună cele mai bune soluții pentru sănătatea ta dentară. Nu amâna, vino să ne vizitezi și să redescoperi plăcerea unui zâmbet sănătos și fericit! Ne vedem curând!

adafedentalclinic.com

Recent Posts

Prevenția, cel mai important pas în tratarea problemelor stomatologice

Prevenția, cel mai important pas în tratarea problemelor stomatologice Adesea, stomatologul tău a menționat importanța…

3 zile ago

Gutiera dentară- de ce trebuie să o purtăm?

Gutiera dentară este un dispozitiv ordontic indispensabil în stomatologia modernă. Ea face parte din anumite…

o săptămână ago

Stomatologia pentru seniori: provocări și soluții

Odată cu trecerea timpului, acesta își pune amprenta asupra corpului nostru, din toate punctele de…

2 săptămâni ago

Bruxismul: Ce Este și Cum Poate Fi Tratat?

Bruxismul este o afecțiune dentară al cărei simptom principal este scrâșnitul dinților. Bruxismul poate fi…

3 săptămâni ago

Plată în Rate pentru Zâmbetului Tău: Accesibilitate și Beneficii la Clinica Noastră Dentară

Plată în Rate pentru Zâmbetului Tău: Accesibilitate și Beneficii la Clinica Noastră Dentară La ADAFE…

3 săptămâni ago

Ghid pentru urgențele dentare

Urgențele dentare, neplăcute dar uneori de neevitat. Dar ce e de făcut în cazul acestora,…

4 săptămâni ago