ADAFE DENTAL CLINIC

Ultimele Comentarii

Niciun comentariu de arătat.
molarii de minte
Blog

Molarii de Minte: De la A la Z

Molarii de minte, cunoscuți și ca măsele de minte și erupția lor sunt una dintre cele mai des întâlnite probleme dentare. Este important să nu ne fie teamă de aceste măsele buclucașe și să prevenim ca acestea să ne facă mai mult rău decât bine prin consultul constant și monitorizarea acestora.

Ce sunt molarii de minte?

Molarii de minte, cunoscuți și sub numele de „măsele de minte” sau „al treilea molar”, sunt ultimii molari de pe fiecare parte a maxilarului, care apar de obicei între vârsta de 17 și 25 de ani. De obicei, o persoană are patru molari de minte, unul în fiecare colț al gurii.

Există și cazuri în care acești molari nu apar. De ce? Factorii genetici joacă un rol semnificativ, cu unii oameni fiind pur și simplu predispuși genetic să nu dezvolte acești molari. Pe lângă asta, evoluția umană a redus dimensiunea maxilarului, ceea ce poate duce la lipsa spațiului necesar pentru erupția molariilor de minte, astfel aceștia pur și simplu nu erup niciodată.

Ce rol au molarii de minte?

În trecut, acești molari erau esențiali pentru strămoșii noștri care aveau o dietă bogată în alimente crude și dure, dar acum, odată cu evoluția umană, molarii de minte nu mai sunt necesari și pot provoca probleme precum încapsularea, inflamația și durerea.

De ce trebuie să mergem la medic cand ne apar molarii de minte?

Molarii de minte, din nefericire nu sunt întodeauna plasați în poziție optimă pentru a erupe. Aceștia pot să fie orientați prost sau se pot afla chiar sub un strat osos ce nu le va permite să erupă. Această erupție incorectă sau incompletă poate provoca dureri locale de intensitate foarte mare.

Mai mult, gingiile se pot inflama și umfla. Gingiile inflamate și umflate pot cauza senzații dureroase și pot fi dificil de gestionat. În plus, presiunea exercitată de molarii de minte care încearcă să erupă în spații limitate poate determina îngreunarea sau chiar blocarea deschiderii gurii, ceea ce face masticarea și inghițirea dificile. În unele cazuri, acest lucru poate duce la infecții și alte complicații serioase ale cavității bucale.  Acestea pot duce inclusiv la simptome precum febră de intensitate redusă sau moderată și dureri de cap.

Prin urmare, este important ca orice simptom asociat cu erupția incorectă sau incompletă a molariilor de minte să fie evaluat și tratat prompt de către un medic dentist pentru a preveni potențialele complicații și pentru a reduce disconfortul.

Adafe Dental Clinic oferă consultații gratuite, astfel cu ajutorul radiografiei dentare putem să monitorizăm molarii tăi de minte și să ne asigurăm că nu se ajunge în stadiul de disconfort extrem. De asemenea, prezentarea la acest consult period reduce semnificativ riscul de orice fel de complicație dentară întrucât le putem observa și trata din timp, înainte ca acestea să producă complicații neplăcute.

Erupția molarului de minte, de asemenea, este însoțită de o sumedenie de posibile complicații, chiar dacă aceasta este corectă. Molarul de minte ce a apărut poate afecta dinții învecinați, mutându-i în poziții anormale ce afectează mușcătura și pot duce la necesitatea purtării unui aparat dentar. Extracția molarilor de minte este deosebit de importantă pentru persoanele ce sunt, sau vor fi, sub tratament ortodontic.

Mai mult, datorită poziției lor, aceștia sunt foarte dificil de curățat corespunzător. Astfel, aceștia sunt predispuși în mod constant la carii dentare ce trebuie neapărat tratate pentru a preveni alte complicații mai grave.

Totuși, dacă acest molar erupe corespunzător și nu afectează dinții din jur, funcționând corect în timpul masticației și neavând alte complicații, extracția poate să nu fie neapărat recomandată.

Extracția molarilor de minte

Extracția molarilor de minte este o procedură foarte comună în stomatologie. Procesul de extracție chirurgicală poate fi adaptat la specificul fiecărui caz și la complexitatea extracției. În mod obișnuit, acesta implică câteva etape generale.

În prima etapă, este efectuată o consultație inițială, care include o evaluare clinică și radiografii pentru a determina poziția exactă a molarului de minte și pentru a planifica procedura de extracție. Apoi, în funcție de rezultatele evaluării inițiale și a radiografiilor, medicul stomatolog creează un plan de tratament personalizat pentru a asigura o extracție eficientă și sigură.

Extracție molar de minte inclus

În acest caz, molarul de minte nu este erupt complet, sau este chiar în totalitate acoperit de țesuturi gingivale. Această abordare este ușor mai invazivă, dar fiind sub anestezie locală aceasta nu prezintă disconfort în timpul realizării.

Se îndepărtează țesutul gingival, și osos dacă este cazul, pentru a facilita accesul la măseaua de minte. Apoi se îndepărtează. Rădăcinile molarului pot să fie fragmentate dacă este necesar, pentru a facilita extracția. Apoi, după o extracție reușită, medicul stomatolog va sutura zona pentru a închide incizia.

Extracție molar de minte semiinclus & erupt

În cazul acesta, pașii de mai sus sunt oglindiți în afară de îndepărtarea țesutului gingival și osos, întrucât nu este cazul. Anestezia locală va fi aplicată și în acest caz, pentru a preveni disconfortul în timpul procedurii.

Extracția măselei de minte poate dura între 20 de minute și o oră, în funcție de poziționarea acesteia, complexitatea molarului de minte sau prezența eventualelor complicații.

Refacere după extracția molarilor de minte

După o extracție dentară, este normal să experimentezi unele simptome precum ușor disconfort în zona afectată, sensibilitate locală sau ușoară sângerare. Pentru a facilita o recuperare rapidă și pentru a menține o igienă orală adecvată, iată ce măsuri îți recomandăm:

Aplicarea de gheață

Plasarea unei pungi cu gheață sau a unui pachet de gheață înfășurat într-un prosop subțire pe zona afectată poate reduce umflarea și disconfortul. Pentru a nu irita pielea, este recomandat să nu plasați gheața direct pe față. De asemenea, este important să utilizați gheața în intervale scurte de timp, de obicei câteva minute la fiecare 20-30 de minute, pentru a evita expunerea prelungită la frig, care ar putea să provoace alte probleme cutanate.

Evitarea clătirii gurii

În primele 24 de ore după extracție, este recomandat să eviți clătirea gurii pentru a permite formarea unui cheag de sânge stabil și pentru a preveni sângerarea excesivă.

Evitarea alimentelor sau băuturilor fierbinți

Consumul de alimente sau lichide fierbinți poate irita zona afectată și poate crește sângerarea. Este indicat să consumați alimente și băuturi la temperatura camerei sau reci. Apa, sucurile naturale, supe de legume sunt variante ideale atâta timp cât nu sunt fierbinți.

Menținerea igienei orale

Este important să te speli pe dinții cu grijă, evitând zona unde a avut loc extracția pentru a preveni dislocarea cheagului de sânge și pentru a reduce riscul de infecție. Utilizarea unei gargară de apă sărată poate ajuta la menținerea igienei orale și la reducerea inflamației.

Evitarea fumatului și a consumului de alcool

Fumatul și consumul de alcool pot încetini procesul de vindecare și pot crește riscul de complicații postoperatorii, cum ar fi infecțiile. În general, cel puțin 48 de ore după intervenție este recomandat să nu fumați.

După o extracție a molarilor dentari, durerea este normală. Însă nu trebuie să o suporți dacă este un disconfort considerabil. Analgezice sau antiinflamatoare utilizate în conformitate cu sfatul medicului dentist pot fi utilizate pentru a reduce durerea. Compresele cu gheață de asemenea ajută în acest sens.

Se poate efectua o extracție a maselei de minte în timpul sarcinii?

Da, în general, extracția maselei de minte poate fi efectuată în timpul sarcinii, dar este important să fie luată în considerare starea de sănătate a femeii însărcinate și să se discute cu medicul obstetrician și cu medicul dentist pentru a evalua riscurile și beneficiile.

De obicei, în primul trimestru al sarcinii, se încearcă să se evite intervențiile chirurgicale, dacă este posibil, deoarece există un risc mai mare de complicații. Cu toate acestea, în cazul unor infecții severe sau al altor probleme dentare urgente care afectează sănătatea generală a mamei și a fătului, extracția poate fi considerată necesară chiar și în timpul sarcinii, cu precauțiile corespunzătoare.

Echipa noastră de medici dentiști este aici pentru tine, gata să te ajute în gestionarea erupției și extracției molarilor de minte. Iar daca molarii de minte nu au erupt, dar totuși vrei o opinie profesională asupra a ceea ce ar trebui să faci în continuare, îți oferim și posibilitatea unui consult 100% gratuit. Iar pentru imagistica dentară, radiografia poate fi efectuată chiar în cadrul clinicii noastre așadar nu trebuie să te deplasezi în mai multe locuri!

Niciun răspuns încă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contactează-ne acum!