ADAFE DENTAL CLINIC

Ultimele Comentarii

Niciun comentariu de arătat.
albirea dentara
Blog

Albirea dinților: Mituri și realități

Cu toții ne-am pus, măcar o dată, problema despre albirea dinților noștri. Până la urmă, cine nu își dorește o dantură frumoasă, fără pete sau imperfecțiuni și implicit sănătoasă. Totuși, înainte să facem o astfel de procedură este bine să știm ce anume se întâmplă asupra dințișorilor noștri mai exact.

Cum putem să ne albim dinții? Este periculos să ne albim dinții în mod constant? Ne punem în pericol sănătatea smalțului dentar prin albirea dinților?

În acest articol vom încerca să vă răspundem la toate întrebările legate despre albirea dentară- de la procesul în sine, la potențialele riscuri, unde și când putem să o facem și cum o menținem.

Ce presupune alibrea dinților?

Albirea dinților, sau albirea dentară este un procedeu cosmetic care vizează îndepărtarea petelor și decolorărilor de pe suprafața dinților, pentru a obține un zâmbet mai strălucitor și mai atrăgător. Procesul este realizat folosind diverse metode și substanțe chimice, astfel rezultatele pot varia în funcție de tehnicile utilizate, dar și stadiul incipient al dinților.

Substanțele chimice utilizate pot include peroxidul de hidrogen sau peroxidul de carbamidă, care penetrează smalțul și înlătură decolorările.

Albirea dinților: acasă vs. la clinica dentară

Există o opțiune mai bună între cele două? Din păcate, răspunsul nu este unul general și diferă de la pacient la pacient, dar în general cea mai sigură abordare este cea discutată împreună cu medicul dentist.

 Sigur, una dintre principalele avantaje ale albiri dinților acasă este confortul și conveniența. Poți efectua tratamentul în confortul propriei case, în timp ce urmărești un film sau te relaxezi. Costul este, normal, unul redus.

Totuși, în general, rezultatele albiri dinților acasă pot fi mai lente și mai puțin dramatice decât cele obținute într-o clinică dentară. De asemenea, unele persoane pot experimenta sensibilitate temporară a dinților sau a gingiilor ca rezultat al albiri dinților acasă ce pot duce la iritarea gingiilor sau leziuni temporare ale smalțului. Iar dacă problema îngălbenirii dinților este majoră, acasă nu vei reuși să obții rezultatele dorite.

Îți recomandăm ca înainte să încerci albirea dentară acasă, mai ales dacă folosești o metodă mai puternică (benzi de albire sau kit-uri speciale) să vorbești cu medicul tău dentist. Adafe Dental Clinic îți oferă posibilitatea unei consultații preliminare 100% gratuite. Medicii noștri îți pot oferi informații suplimentare personalizate asupra ceea ce ar fi indicat să folosești pentru dantura ta, pentru a asigura sănătatea cavității orale în totalitate.

Mai mult, o albire dentară profesională poate oferi rezultate semnificative într-o singură vizită sau într-un număr limitat de vizite, datorită utilizării unor produse mai puternice și tehnici profesionale. Dentistul poate personaliza tratamentul de albire în funcție de nevoile și obiectivele individuale ale pacientului, iar procedurile sunt efectuate sub constantă supraveghere ceea ce asigură un tratament dentar eficient și sigur.

Iată mai multe detalii despre metodele de albire a dinților:

Albirea dinților acasă

Soluțiile de albire dentară ce pot fi încercate acasă includ utilizarea bicarbonatului de sodiu, cărbunele activ, benzi de albire a dinților, kit-uri speciale de albire dentară sau pastă de dinți pentru albirea dinților.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este o pudră ce funcționează prin eliberarea de radicali liberi în momentul în care intră în contact cu apa. Acești radicali liberi acționează asupra petelor de pe smalțul dinților, ajutând la îndepărtarea acestora. Este important să periezi dinții timp de cel puțin 2 minute, asigurându-te că acoperi toate suprafețele dinților. După periaj, clătește bine gura cu apă pentru a îndepărta orice reziduuri de pudră și bicarbonat.

Cărbunele activ

Cărbunele medicinal, datorită texturii sale poroase și efectului său abraziv, este capabil să absoarbă taninul, o substanță găsită în băuturile precum ceaiul, cafeaua, vinul sau ciocolata, care poate duce la decolorarea dinților. Cărbunele sub formă pudră (fie din capsulă, sau tabletă pistată cumparată de la orice farmacie) se aplică direct pe periuța de dinți cu care periezi minim un 3-5 minute. Clătești bine pentru a îndepărta orice reziduu și repeți o singură dată pe săptămână.

Benzi de albire a dinților

Aceste benzi sunt impregnate cu agenți de albire și se aplică direct pe suprafața dinților. Sunt ușor de utilizat și pot fi purtate pentru o perioadă scurtă de timp în timpul zilei pentru a obține rezultate treptate de albire. Este important să citești indicațiile acestora, întrucât pot să difere de la produs la produs.

În general, majoritatea producătorilor recomandă utilizarea benzilor de albire a dinților de 1-2 ori pe zi, timp de aproximativ 30 de minute, în funcție de intensitatea și de rezultatele dorite.

Kit-uri de albire dentară

Aceste kit-uri conțin diverse componente, cum ar fi gel de albire, tavi de aplicare personalizate și uneori și o sursă de lumină specială pentru a activa procesul de albire. Aceste kit-uri oferă o opțiune mai personalizată și pot oferi rezultate mai rapide și mai eficiente în comparație cu alte metode de albire acasă.

La fel, trebuie să citești cu mare atenție indicațiile producătorilor, întrucât pot să difere, și să le urmezi cu mare grijă pentru a preveni potențiale efecte adverse. În general, o ședință durează aproximativ 20 de minute și pentru a avea rezultate trebuie utilizată în cel puțin 3 zile.

Atenție la folosirea în exces, întrucât datorită gelului de albire ce penetrează smalțul, se poate afecta smalțul dentar.

Pastă de dinți pentru albire dentară

Pasta de dinți pentru albire conține agenți de albire care ajută la îndepărtarea petelor și decolorărilor de pe suprafața dinților. Deși nu oferă rezultate la fel de dramatice ca alte metode de albire, utilizarea regulată poate ajuta la menținerea unui zâmbet mai strălucitor.

Iată substanțele pe care ar trebui să le cauți în compoziție pentru a te asigura că vei avea rezultate: peroxid de hidrogen, peroxid de carbamidă, silicat de calciu, fluor sau particule abrazive fine.

Albirea dinților în clinica dentară

Înainte de a începe un astfel de tratament, cum am menționat anterior, este necesară o consulație preliminară pentru a stabili necesitatea acestuia. De asemenea, alte probleme dentare depistate precum mici carii, probleme gingivale, etc., trebuie tratate înainte de orice procedură de albire.

Albirea dentară externă cu lumină polarizantă sau laser

O procedură non-invazivă ce implică aplicarea unui gel special de albire pe suprafața dinților, urmată de expunerea acestora la lumină polarizantă sau laser, care activează substanțele chimice din gel pentru a accelera procesul de albire. Albirea profesională cu laser este nedureroasă și este considerat cel mai eficient tratament în acest sens. Rezultatul este imediat și are cea mai lungă perioadă „de viață”.

Albirea internă a dinţilor

Acest tratament este recomandat în special pentru persoanele care au suferit în trecut un tratament endodontic, cum ar fi o extracție sau nervului. În trecut, în urma acestui tratament se foloseau anumite substanțe (pastă de hidroxid de calciu sau pastă de hidroxid de calciu cu trioxid de arseniu) ce produceau o colorare a canalului radicular, din cauza absenței nervului, ceea ce poate necesita atât o albire internă, cât și una externă a dintelui pentru a obține un rezultat uniform și estetic.


Datorită anumitor traume dentare, un dinte poate suferi deteriorări care conduc la necroza pulpară, adică moartea țesutului pulpar din interiorul dintelui. Această necroză poate determina o schimbare a culorii dintelui, necesitând o procedură de albire internă pentru a restabili uniformitatea și estetica dintelui.

Este albirea dinților nesănătoasă?

În general, albirea dinților este considerată o opțiune sigură și eficientă pentru majoritatea persoanelor. Condiția este, însă, efectuarea procedurilor corect și sub eventuala supraveghere a unui profesionist dentar. Chiar dacă efectuezi procedurile acasă, un consult constant va putea să îți ofere siguranța că dantura ta este în regulă.

De asemenea, cum am menționat precedent, este important să ai o stare generală bună de sănătate orală și să nu ai probleme dentare sau gingivale active, cum ar fi cariile, bolile gingivale sau leziunile dentare. De ce? Simplu. Aceste probleme se pot agrava în urma tratamentului sau pot influența procedura spre rău.

Iar dacă alegi să folosești produse de albire a dinților acasă, este esențial să urmezi cu atenție instrucțiunile furnizate atât de producător dar și ale medicului dentist dacă este cazul. Evită utilizarea excesivă sau nepotrivită a acestor produse, care ar putea cauza sensibilitate sau alte efecte secundare.

Este de reținut că în majoritatea cazurilor vei resimți o ușoară sensibilitate dentară. Aceasta este o reacție normală și temporară, dar dacă disconfortul persistă sau devine sever, este important să consulți un medic dentist.

Cât durează efectele albirii dentare și cum o putem menține cât mai mult?

Rezultatele albirii dinților variază, dar pot dura între câteva luni și chiar câțiva ani. Iată sfatul nostru pentru a-ți menține o dantură strălucitoare pe termen lung:

Îngrijirea orală corespunzătoare este esențială. Aceasta trebuie respectată atât acasă cât și la igienizările profesionale constante efectuate de către medicul dentist. De asemenea, reducerea consumului de alimente și băuturi care pot cauza colorarea dinților, cum ar fi cafeaua, ceaiul, vinul roșu, sucul de fructe colorat și alimentele bogate în coloranți artificiali, poate contribui la menținerea albirii dinților. Renunțatul la fumat poate, de asemenea, contribui la menținerea albirii dentare.

Adafe Dental Clinic îți este alături în orice pas legat de sănătatea danturii tale. Motto-ul nostru este îmbinarea esteticii dentare cu funcționalitatea și sănătatea dinților pentru pacienții noștri. Așadar, vă așteptăm pe la noi pentru a vă oferi servicii de înaltă calitate!

Niciun răspuns încă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contactează-ne acum!