Categories: Blog

Grefa gingivală pe implantul dentar: tot ce trebuie sa știi

Grefa gingivală pe implantul dentar: tot ce trebuie sa știi

Grefa gingivală pe implantul dentar este la fel ca grefa gingivală normală? Continuă să citești  acest articol pentru a afla răspunsul la această întrebare, dar și toate informațiile legate despre această procedură.

Grefa gingivală este un tratament foarte bun pentru problemele gingivale, fiind o soluție atât pentru estetică cât și pentru sănătatea gingiilor! Există totuși un tip mai special de grefă gingivală și anume cea ce se realizează în cazul unui implant dentar- grefa gingivală pe implantul dentar.

De ce trebuie realizată grefa gingivală pe implantul dentar?

În momentul în care este necesară procedura unui implant dentar, pentru a asigura longevitatea acestuia, dar și aspectul estetic, trebuie să ne asigurăm ca avem suficientă gingie. Există multe cazuri în care datorită lipsa unui dinte sau a traumatismului ce a provocat pierderea acestuia, gingia să se absoarbă și să dispară aproape sau chiar în întregime.

Țesutul gingival din jurul dintelui este un strat de protecție natural în jurul rădăcinii (fie ea naturală sau realizată în urma unui implant dentar!), astfel dacă aceasta nu există nu numai că o să avem un aspect inestetic al danturii, dar riscăm și pierderea implantului datorită periimplantitei.

Periimplantita este o afecțiune specifică care apare în jurul unui implant dentar osteointegrat, caracterizată de inflamație a țesuturilor moi și pierdere osoasă, fiind cauzată de infecția bacteriană asociată plăcii dentare.

Cine, până la urmă, ar vrea să aibă în cavitatea orală un dinte care se mișcă și „stă să cadă”? Astfel, o grefă gingivală pe implantul dentar este 100% necesară.

Este întotdeauna obligatorie folosirea unei grefe gingivale în cazul implanturilor dentare?

Răspunsul scurt este “Nu!”. Adiția gingivală prin grefa gingivală pe implant se realizează numai dacă nu există suficient țesut moale în jurul dintelui. Este de menționat că și în cazul în care nu este necesară o grefă gingivală pe implant, țesutul din jurul dintelui fals este mult mai sensibil decât cel din jurul unei rădăcini naturale. Astfel, pentru a asigura o sănătate a gingiei, dar și a implantului, o igienă orală adecvată este deosebit de importantă, atât acasă cât și realizată profesional.

Dacă cumva ai avut parte de o procedură de implant și nu știi dacă cumva ai nevoie de o grefă gingivală, Adafe Dental Clinic oferă consultații gratuite alături de medici dedicați și specializați care se vor asigura că orice procedură dentară este realizată cu cea mai mare grijă. Pentru noi, atât frumusețea dar și sănătatea dinților pacienților noștri sunt pe primul loc.

Care este procedura pentru aplicarea unei grefe gingivale pe un implant dentar?

Procesul este unul etapizat și bine stabilit încă de la bun început pentru a asigura rezultate de cea mai înaltă calitate.

Consultația preliminară

Medicul dentist va evalua sănătatea gingiilor și a țesutului moale din zona implantului. Consultația preliminară va fi facută în detaliu pentru a nu exista nici un semn de întrebare în urma acesteia. Toate etapele următoare are tratamentului vor fi explicate, iar medicul dentist se va asigura că pacientul înțelege și conștientieză necesitatea intervenției.

Procedura în sine

Dacă este necesar, se poate efectua o intervenție de prelucrare a gingiei pentru a pregăti locul pentru grefă. Dacă nu, procedura continuă în mod normal. Se va prevela țesut gingival de la o altă parte a gurii, de obicei din palat sau din apropierea implantului, pentru a crea grefa.

Noua grefă gingivală creată este mai apoi plasată în zona implantului pentru a-l sprijini și a contura gingia din jurul acestuia. După plasarea acesteia, este fixată cu ajutorul unor fire de sutură și este lăsată să se vindece. Procedura se efectuează sub anestezie locală pentru a nu simți disconfort în timpul procedurii.

Procesul de vindecare

În primele zile după intervenție, se poate observa o umflare și o ușoară durere în zona tratată, care sunt normale și pot fi gestionate cu medicamente prescrise de medic. Pe măsură ce timpul trece, grefa începe să se integreze cu țesutul gingival și să se vindece treptat. În acest proces, se formează noi vase de sânge și celule ale țesutului moale, iar grefa se consolidează în zona implantului.

Revenire pentru verificarea progresului vindecării grefei dentare pe implant

O vizită de control este deosebit de importantă pentru a evalua modul în care grefa s-a integrat cu restul gingiei. De asemenea, procesul trebuie monitorizat pentru a evita posibilele complicații sau alte probleme ce ar putea apărea.

Medicul va examina zona tratată, va evalua gradul de vindecare și va îndepărta firele de sutură, dacă este necesar. De asemenea, medicul dentist vă va oferi recomandări suplimentare pentru îngrijirea adecvată a zonei implantului și a grefei în timpul perioadei de vindecare în funcție de progresul acesteia.

Pentru a monitoriza progresul vindecării se utiliează tehnici de imagistică medicală dentară precum fotografia intraorală, radiografia, etc.

Astfel, grefa gingivală pe implantul dentar nu este o procedură de speriat, nu foarte complicată dar deosebit de necesară în anumite cazuri. Problemele dentare precum lipsa gingiei în jurul unui implant dentar nu trebuie lasate netratate întrucât poate duce la pierderea acestuia sau chiar alte complicații dentare.

La Adafe Dental Clinic vă așteptăm pentru o consultație în întregime gratuită, medici specialiști „înarmați”cu echipament ultramodern și seriozitate, dar și o atmosferă prietenoasă și caldă.

adafedentalclinic.com

Recent Posts

Prevenția, cel mai important pas în tratarea problemelor stomatologice

Prevenția, cel mai important pas în tratarea problemelor stomatologice Adesea, stomatologul tău a menționat importanța…

3 zile ago

Gutiera dentară- de ce trebuie să o purtăm?

Gutiera dentară este un dispozitiv ordontic indispensabil în stomatologia modernă. Ea face parte din anumite…

o săptămână ago

Stomatologia pentru seniori: provocări și soluții

Odată cu trecerea timpului, acesta își pune amprenta asupra corpului nostru, din toate punctele de…

2 săptămâni ago

Bruxismul: Ce Este și Cum Poate Fi Tratat?

Bruxismul este o afecțiune dentară al cărei simptom principal este scrâșnitul dinților. Bruxismul poate fi…

3 săptămâni ago

Plată în Rate pentru Zâmbetului Tău: Accesibilitate și Beneficii la Clinica Noastră Dentară

Plată în Rate pentru Zâmbetului Tău: Accesibilitate și Beneficii la Clinica Noastră Dentară La ADAFE…

3 săptămâni ago

Ghid pentru urgențele dentare

Urgențele dentare, neplăcute dar uneori de neevitat. Dar ce e de făcut în cazul acestora,…

4 săptămâni ago