Categories: Blog

Grefa gingivală: ceva de speriat?

Grefa gingivală: ceva de speriat?

Grefa gingivală, o procedură dentară de speriat? Ba din contră, este un tratament foarte bun pentru problemele gingivale. Cu grefa gingivală, nu doar că poți repara sau înlocui gingiile deteriorate, dar și poți îmbunătăți aspectul și sănătatea dinților.

Dacă încă există, totuși, reticențe față de această procedură, sperăm că acest articol informativ vă va oferi toate informațiile pe care le doriți și că va alina orice teamă legată de această procedură.

La Adafe Dental Clinic promitem o experiență cu zero durere, zero anxietate.

Ce este, mai exact, grefa gingivală?

Grefa gingivală este o procedură ce presupune prevelarea unei mici cantități de țesut gingival sănătos dintr-o zonă a gurii ce apoi se transplantează în altă parte a cavității bucale. Grefa gingivală este recomandată pentru a trata recesiunea gingivală (adică retragerea gingiilor), care poate fi cauzată de factori precum paradontoza, traume sau pur și simplu uzura excesivă a țesutului gingival.

Scopul grefei gingivale este de protejare a rădăcinilor dentare și de a îmbunătății aspectul per total al gingiilor.

Cum se realizează o grefă gingivală?

Există mai multe tehnici prin care se poate realiza o grefă gingivală. Alegerea metodei cele mai potrivite se va face în concordanță cu sfatul medicului dentist. Medicii noștri specialiști, în urma unei consultații preliminare vor recomanda o metodă de lucru în funcție de nevoile dvs. personale.

Țesutul gingival prelevat se poate lua din palatul cavității bucale (adică cerul gurii), zona adiacentă ultimului molar (zona măselelor de minte) sau alte zone care prezintă țesut ușor de prelevat.

Prevelarea porțiunii din gingie se poate face în trei moduri diferite:

Chirurgical

Această metodă implică utilizarea instrumentelor chirurgicale tradiționale pentru a efectua incizii în gingie și a preleva o bucată de țesut. După prelevare, țesutul este transplantat în zona afectată. Este o abordare care poate necesita suturi și poate avea un timp de vindecare mai lung.

Microchirurgical

În această tehnică avansată, se utilizează un microscop și instrumente chirurgicale de dimensiuni foarte mici pentru a efectua incizii precise în gingie și pentru a preleva grefa gingivală. Față de chirurgia tradițională, această metodă oferă o precizie și un control mult mai mare. Astfel, vindecarea este mai rapidă, iar rezultatele sunt din punct de vedere estetic superioare.

Laser

Utilizarea laserului în prelevarea grefei gingivale este o tehnică specifică stomatologiei moderne, fiind relativ nouă și non-invazivă. Laserul este folosit pentru a tăia și a preleva țesut gingival fără să fie necesare instrumente chirurgicale tradiționale sau suturi. Acest lucru poate reduce disconfortul postoperator și timpul de vindecare. Tehnologia laser poate oferi, de asemenea, o precizie mai mare în comparație cu alte metode.

Foarte important de menționat este că înainte de oricare dintre aceste proceduri, medicul dentist va anestezia local zona pentru a nu exista disconfort. Pentru noi, bunăstarea pacienților noștri este cea mai importantă. Așadar, facem tot posibilul să nu vă oferim o experiență neplăcută sau dureroasă.

Grefa gingivală: Tipuri

Există mai multe tipuri de grefe gingivale care pot fi folosite pentru a trata afecțiunile gingivale. Dintre acestea putem aminti:

Grefa gingivală de gingie liberă

Este caracterizată prin prelevarea unei porțiuni de țesut de la nivelul palatului, însă se va preleva doar țesut epitelial, fără a include și țesut conjunctiv. Grefa gingivală liberă este preferată în cazul persoanelor care nu au gingiile suficient de dezvoltate și necesită o adiție minimă de țesut. Ca urmare, și țesutul prelevat este de dimensiuni reduse.

Grefa gingivală de țesut conjunctiv

Acest tip de grefă gingivală este cel mai utilizat în practica stomatologică. Se realiează o mică incizie la nivelul palatului. Se prevalează o porțiune corespunzătoare cu necesitatea procedurii. Țesutul luat va fi atât țesut epitelial cât și conjunctiv. De obicei, acest tip de grefă asigură o mai bună vascularizare și supraviețuire a țesutului transferat.

De asemenea, există și grefe gingivale specifice procedurilor de implant dentar.

Grefa gingivală: Recuperare după procedură

Recuperarea după o grefă gingivală poate varia în funcție de tipul procedurii și de complexitatea acesteia, dar în general, există anumite aspecte comune de luat în calcul.

Vindecarea țesutului gingival va necesita o perioadă de timp, iar în primele săptămâni este recomandată consumarea alimentelor moi pentru a evita micile traumatisme ce pot fi create de alimente dure. De asemenea, este recomandat să consumați alimente sau băuturi fierbinți deoarece și acestea sunt iritante. Se preferă, in general, consumul alimentelor moi și reci.

Nu vă speriați de o durere ușoară, este normal. Medicul dentist vă poate prescrie analgezice sau antiinflamatoare pentru a reduce acest disconfort. De asemenea, în primele zile după intervenție este posibilă o sângerare mică. Din nou, nu este motiv de panică.

Nu în ultimul rând, este deosebit de important să continuați să vă păstrați o igienă orală de excepție în timpul perioadei de recuperare. Totuși, evitați periajul sau folosirea aței dentare în zona unde a fost realizată grefa gingivală pentru câteva zile.

Medicul dentist vă va programa vizite de urmărire pentru a monitoriza evoluția vindecării și pentru a îndepărta eventualele fire de sutură.

Care sunt avantajele grefei gingivale?

Dacă prezentați afecțiuni ce necesită o astfel de procedură, trebuie să știți că timpul de realizare al acesteia este unul scurt. De asemenea, nu există riscul apariției complicațiilor majore.

Grefa gingivală asigura protejarea rădăcinilor dentare, previne pierderea dinților, ameliorează posibila sensibilitate dentară, reduce resorbția osoasă si asigură un aspect plăcut din punct de vedere estetic. De asemenea, procedura este minim-invazivă (în funcție și de modul execuției acesteia poate fi și non-invazivă).

Medicii noștri specialiști se vor asigura că procedura este executată corect, procesul fiind foarte bine etapizat și minuțios lucrat, întrucât pentru noi este deosebit de important ca dantura dvs. să fie sănătoasă, frumoasă și să plecați din clinică cu un zâmbet pe buze.

Vă așteptăm cu drag pentru servicii stomatologice de excepție, specialiști dedicați ce vor asigura grefa gingivală corect realizată și fără disconfort!

adafedentalclinic.com

Recent Posts

Prevenția, cel mai important pas în tratarea problemelor stomatologice

Prevenția, cel mai important pas în tratarea problemelor stomatologice Adesea, stomatologul tău a menționat importanța…

3 zile ago

Gutiera dentară- de ce trebuie să o purtăm?

Gutiera dentară este un dispozitiv ordontic indispensabil în stomatologia modernă. Ea face parte din anumite…

o săptămână ago

Stomatologia pentru seniori: provocări și soluții

Odată cu trecerea timpului, acesta își pune amprenta asupra corpului nostru, din toate punctele de…

2 săptămâni ago

Bruxismul: Ce Este și Cum Poate Fi Tratat?

Bruxismul este o afecțiune dentară al cărei simptom principal este scrâșnitul dinților. Bruxismul poate fi…

3 săptămâni ago

Plată în Rate pentru Zâmbetului Tău: Accesibilitate și Beneficii la Clinica Noastră Dentară

Plată în Rate pentru Zâmbetului Tău: Accesibilitate și Beneficii la Clinica Noastră Dentară La ADAFE…

3 săptămâni ago

Ghid pentru urgențele dentare

Urgențele dentare, neplăcute dar uneori de neevitat. Dar ce e de făcut în cazul acestora,…

4 săptămâni ago