Categories: Blog

Tratamentul Endodontic: Cum să iți salvezi zâmbetul

Tratamentul endodontic, sau „tratamentul de canal” reprezintă salvarea zâmbetului tău, oferind o soluție durabilă și eficientă pentru problemele dentare. Dacă cumva dintele tău a suferit un traumatism sau o infecție în interiorul pulpei dentare cu siguranță ai nevoie de o vizită la clinica stomatologică pentru o consultație și ulterior (dacă este cazul) tratament endodontic.

Infecțiile sau leziunile pulpei pot apărea din cauza cariilor profunde, a fracturilor dentare sau a traumelor dentare repetate. Acestea nu numai că ne creează un discomfort atroce, dar pot duce și la probleme dentare mult mai grave în viitor.

Care este procesul pentru un tratament endodontic de success?

Diagnosticul și evaluarea

După o evaluare amănunțită și stabilirea unui diagnostic în timpul consultației incipiente, utilizând radiografia dentară și alte teste necesare (testul de sensibilitate, palpatoriu, sau chiar și imagistică avansată, CT, dacă este cazul) se evaluează starea dintelui și a pulpei.

Apoi, experții noștri îți vor oferi în detaliu un plan etapizat al următoarelor proceduri de tratament, pentru a înțelege ce inseamna tratamentul endodontic personalizat pentru nevoile și sănătatea dinților dvs.  Următoarele programări se vor stabili împreună cu personalul nostru pentru a-ți oferi o experiență cât mai plăcută și a nu-ți da toată lumea peste cap.

Este important de menționat că procedura în sine se va face într-o singură ședință întrucât endodonția modernă a demonstrat că tratamentul endodotic nu are rost să se prelungească fară rost.  Cu ajutorul echipei noastre de specialiști, tratamentul va dura între 60 și 90 de minute, în funcție de gravitatea problemei.

Anestezia și pregătirea dintelui

În momentul demarării tratamentului endodontic în sine, pacientul este pregătit cu anestezie locală întrucât următoarele proceduri să nu interfereze vreun moment în mod dureros și a asigura confortul pe deplin.

Următorul pas este asigurarea accesului la pulpa dentară. Acesta implică deschiderea dintelui prin o incizie realizată de medicul stomatolog cu ajutorul unei freze dentare.

Îndepărtarea țesutului moale infectat sau deteriorat

După ce accesul la pulpa dentară este obținut, medicul dentist îndepărtează țesutul moale infectat, deteriorat sau necrotic din interiorul camerei pulpare și a canalelor radiculare. Această etapă este crucială pentru eliminarea sursei infecției și pentru pregătirea dintelui pentru curățare și sigilare.

Aparatura folosită este aceea de ultimă generație în clinica noastră dentară, anume instrumente rotative VDW.  Instrumentele rotative VDW sunt concepute pentru a fi eficiente, precise și mai ales confortabile atât pentru medical dentist cât și pentru pacient.

De asemenea, pentru a asigura precizia tratamentului endodontic, medical dentist utilizează un microscop special pentru observarea detaliată a interiorului dintelui și a canalelor radiculare.

Curățarea preliminară a canalelor radiculare

În momentul când  țesutului moale afectat a fost îndepărtat, medicul dentist poate începe curățarea preliminară a canalelor radiculare pentru a elimina bacteriile, resturile și alte materiale din interiorul acestora, folosind instrumente speciale și soluții de irigare.

Acest pas este deosebit de important pentru a reduce riscul de complicații si a îmbunătății rezultatele tratamentului.

Amplansarea pivotului dentar

Tratementul endodontic de obicei implică o pierdere semnificativă a structurii coronare, sau dinți ce prezintă un grad mare de deteriorare. Astfel, pentru a oferi susținere și stabilitate unui dinte ce a suferit asemenea traumatisme este necesar inserarea unui pivot.

În cadrul practicii noastre, medicii dentiști folosesc cu încredere pivoții din fibră de sticlă datorită caracteristicilor lor superioare. Pivoții din fibră de sticlă oferă o rezistență și durabilitate remarcabilă, ceea ce contribuie la stabilitatea restaurării dentare pe termen lung. De asemenea, flexibilitatea lor unică permite adaptarea ușoară la forma și dimensiunea canalului radicular, asigurând o potrivire precisă și confortabilă.

Alegem să utilizăm pivoți din fibră de sticlă în locul celor metalice pentru a minimiza riscul de fracturare a rădăcinii, un factor important pentru sănătatea și integritatea dintelui pe termen lung. Astfel, pacienții noștri beneficiază de tratamente endodontice sigure și eficiente, fără compromisuri în ceea ce privește calitatea și durabilitatea.

Restaurarea coroanei dintelui

La finalul tratamentului, urmează restaurarea coroanei dintelui afectat. În funcție de gravitatea problemei acesta se poate realiza în trei moduri:

Reconstrucție în compozit (Plomba dentară)

Adafe Dental Clinic folosește o variantă avansată a compozitului dentar, cunoscut pentru proprietățile sale de înaltă calitate și performanță superioară în stomatologie, anume compozitul GC.

Incrustație

Incrustația este o restaurare puțin mai complexă față de plomba dentară, fiind fabricată în laborator dentar și realizate din ceramică hibridă (compunsă și din ceramică și din compozit). Ele sunt create pentru a se potrivi perfect în cavitatea dentară și sunt adesea utilizate atunci când o plombă simplă nu este suficientă pentru a restaura integritatea structurii dentare.

Coroană din zirconiu monolitic

Coroana din zirconiu monolitic reprezintă o reconstrucție a coroanei dentare folosind un singur material- zirconiu. Cu o durabilitate remarcabilă, o estetică naturală și o biocompatibilitate excelentă, coroana în zirconiu monolitică reprezintă o alegere ideală pentru reconstrucția coroanei dentare. Datorită proprietăților sale, zirconiul este aproape de nedistins de un dinte natural, oferind pacienților o soluție durabilă și estetică pentru restaurarea dintelui afectat

Deși toate cele trei variante mai sus menționate sunt rezolvări corecte din punct de vedere medical, se recomandă în cazul unui tratament endodontic restaurarea coroanei dentare prin o coroană din zirconiu monolitic.

Care este durata de viață a unui tratament endodontic?

Scopul unui astfel de tratament este ca acesta să fie pe viață. Însă, există șanse să apară complicații post-tratament, cum ar fi infecțiile recurente sau fracturile dentare. De asemenea, un rol important are și respectarea igienei orale și a vizitelor la dentist pentru monitorizare regulată.

La Adafe Dental Clinic, suntem mândri să dispunem de aparatură ultramodernă și să avem medici dentiști caracterizați prin dedicare continuă pentru a oferi cele mai bune servicii în domeniul stomatologiei. Echipa noastră este specializată și în tratamentul endodontic, dar nu numai, garantând rezultate de durată și confortul pacienților noștri. Te așteptăm cu brațele deschise să beneficiezi de expertiza noastră și de tehnologia de ultimă generație pentru sănătatea și frumusețea zâmbetului tău.

adafedentalclinic.com

Recent Posts

Prevenția, cel mai important pas în tratarea problemelor stomatologice

Prevenția, cel mai important pas în tratarea problemelor stomatologice Adesea, stomatologul tău a menționat importanța…

3 zile ago

Gutiera dentară- de ce trebuie să o purtăm?

Gutiera dentară este un dispozitiv ordontic indispensabil în stomatologia modernă. Ea face parte din anumite…

o săptămână ago

Stomatologia pentru seniori: provocări și soluții

Odată cu trecerea timpului, acesta își pune amprenta asupra corpului nostru, din toate punctele de…

2 săptămâni ago

Bruxismul: Ce Este și Cum Poate Fi Tratat?

Bruxismul este o afecțiune dentară al cărei simptom principal este scrâșnitul dinților. Bruxismul poate fi…

3 săptămâni ago

Plată în Rate pentru Zâmbetului Tău: Accesibilitate și Beneficii la Clinica Noastră Dentară

Plată în Rate pentru Zâmbetului Tău: Accesibilitate și Beneficii la Clinica Noastră Dentară La ADAFE…

3 săptămâni ago

Ghid pentru urgențele dentare

Urgențele dentare, neplăcute dar uneori de neevitat. Dar ce e de făcut în cazul acestora,…

4 săptămâni ago