ADAFE DENTAL CLINIC

Ultimele Comentarii

Niciun comentariu de arătat.
Plombă dentară
Blog

Plomba dentară. O experiență universală în viața fiecărui om este momentul descoperirii unei carii, fie mai mică fie mai mare, și constatarea de după: necesitatea unei vizite la dentist și a unei plombe dentare. Dar dacă doar ne jenează puțin, de ce să ne grăbim la clinică?

În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi în legătura cu soluționarea celei mai comune probleme dentare, cariile, și de ce nu trebuie să amâni o vizită la dentist. Iar dacă cumva există frică în acest sens, acest articol are ca scop înlăturarea pe deplin a acesteia.

Ce este o plombă dentară?

O plombă dentară în limbaj popular, sau “obturație dentară” în limbaj medical, reprezintă un tratament dentar care are ca scop restaurarea structurii dintelui afectat de carii sau alte leziuni. Aceasta reprezintă un înveliș protector ce are rol de prevenție a pătrunderii bacteriilor în interiorul dintelui.

Care sunt semnele care indică necesitatea unei plombe dentare?

Printre cele mai comune simptome ce ar putea indica necesitatea unei plombe dentare putem numi durerea și/sau sensibilitatea dentară, decolorarea sau petele pe suprafața dintelui, sensibilitatea la presiune, găuri sau fisuri vizibile în dinte și sensibilitatea la dulciuri.

Este deosebit de important să nu ignorăm aceste semne care pot indica prezența unor leziuni dentare sau a unei carii, întrucât dacă le lăsam netratate, acestea se pot agrava semnificativ. De exemplu, o carie netratată poate duce la o procedură de tratament mai complicată, anume tratamentul de canal.

În cele mai grave situații, netratarea problemelor medicale dentare de acest fel poate duce la infecții, abces dentar și chiar pierderea dintelui.

Tipuri de carii care necesită obturație dentară

În principiu, orice carie care a afectat structura dintelui necesită plombare pentru a umple golurile create de aceasta și pentru a restaura forma inițială a dintelui afectat.

Există mai multe tipuri de carii în funcție de locația și de stadiul de dezvoltare. Dintre tipurile de carii ce se încadrează la acest tratament putem aminti:

Caria ocluzală

Aceste carii sunt formate pe suprafața dintelui unde se aplică forțele de mestecare. Caria ocluzală este una dintre cele mai frecvente forme de carii, aceasta apărând în special la copii și adolescenți.

Caria marginală gingivală ( Caria de Colet )

Caria gingivală marginală este un tip specific de carie dentară care afectează marginea gingivală a coroanei dentare, zona în care smalțul se întâlnește cu gingiile. Această formă de carie dentară este adesea asociată cu o igienă orală deficitară și poate fi cauzată de acumularea de placă bacteriană în zonă.

Caria coronară în stadii incipiente

Această formă de carie afectează doar stratul superficial al dintelui, cum ar fi smalțul și, uneori, dentina. Astfel, leziunile provocate dintelui sunt adesea superficiale și nu pătrund adânc în profunzimea dintelui.

Ce tipuri de materiale sunt utilizate pentru plombe dentare?

Plomba dentară din compozit

În prezent, cel mai utilizat material în regim de obturații dentare este compozitul. Compozitul dentar este un material plastic cu particule fine de sticlă sau cu rășini acrilice. Acesta imită culoarea naturală a dintelui, astfel dacă este aplicat corect este insesizabil cu ochiul liber.

Datorită versatilității materialului dar și durabilității sale, este varianta recomandată pentru a fi folosită pentru plombele dentare. Adafe Dental Clinic folosește o variantă avansată a compozitului dentar, cunoscut pentru proprietățile sale de înaltă calitate și performanță superioară în stomatologie, anume compozitul GC.

Plomba dentară  din ionomeri de sticlă

Inomerul de sticlă este o combinație de pulbere de sticlă și acid poliacrilic, care reacționează chimic pentru a forma o legătură puternică cu structura naturală a dintelui. De menționat este că aceste plombe au proprietăți antibacteriene, sunt realizate în mai multe nuanțe de culori dar nu pot imita luciul natural al dinților. Aceste plombe sunt realizate în special la copii.

Care este procedura de aplicarea pentru o plombă dentară?

Când vorbim de procedura de aplicare a unei plombe dentare, putem să considerăm următorii pași pentru a asigura un tratament corect și eficient:

  • Se efectuează anestezia pentru desensibilizarea zonei dentare afectate.
  • Se îndepărtează țesutul dentar afectat de carie.
  • Dacă este necesar, se aplică un material pe bază de hidroxid de calciu pentru a proteja pulpa dentară.
  • Se utilizează acid demineralizant pentru a crea micro-găuri în smalțul/dentina afectată.
  • Se aplică bondingul pentru a lega smalțul/dentina cu compozitul.
  • Se aplică compozitul de culoarea dintelui.
  • Se utilizează lumina fotopolimerizantă pentru a întări compozitul.
  • Se ajustează și se finisează obturația pentru a se potrivi perfect în cavitatea dentară.

După aplicarea unei obturații dentare cu succes, aceasta are o perioadă de viața între 5 și 12 ani, număr ce depinde de factori ce țin de obiceiurile igienei orale ale pacientului, mediul bucal sau prezența bruxismului (cunoscut popular ca și scrâșnitul dinților).

Obturația dentară (sau, mai simplu, plomba) reprezintă un proces important în cazul apariției unei leziuni dentare sau a unei carii incipiente și de asemenea nimic de speriat. Adafe Dental Clinic și medicii noștri specialiști îți stau la dispoziție pentru orice problemă de acest fel, inclusiv plombă dentară, asigurând promptitudine, profesionalism și servicii de cea mai înaltă calitate.

Niciun răspuns încă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contactează-ne acum!