Categories: Blog

Consultația stomatologică: Ce presupune?

Ce presupune o consultație stomatologică?

Într-o lume în care zâmbetul reprezintă cartea noastră de vizită cea mai importantă trebuie să ne alocăm timp pentru întreținerea acesteia. Piatra de temelie în menținerea unei igiene orale optime și în prevenirea potențialelor probleme dentare sunt consultațiile stomatologice periodice efectuate cu rigurozitate.

De ce trebuie sa efectuăm consultații periodice?

Consultațiile stomatologice reprezintă cea mai importantă “armă” a noastră împotriva potențialelor probleme ale cavității bucale. Astfel se pot trata probleme dentare în stadii incipiente, înainte ca acestea să devină mai grave. O problemă mai gravă prezintă nu numai un risc asupra sănătății pacientului, dar și un cost semnificativ atât financiar cât și din punct de vedere al timpului.

Vizitele regulate la dentist, chit că par nesemnificative pentru noi în viața cotidiană reprezintă totuși o garanție necontestată a bunăstarii noastre. Însă, care sunt pașii efectuării unui consult de succes?

Care sunt pașii unei consultații stomatologice de succes?

Conversația preliminară

În momentul în care pacientul este decis că își dorește o programare, primul lucru de luat în calcul este o radiografie dentară recentă. Radiografiile dentare sunt imagini radiografice utilizate în domeniul stomatologic pentru a evalua sănătatea dinților, gingiilor și a structurilor osoase ale cavității bucale. Ele oferă medicilor o privire amănunțită asupra aspectelor ce nu se pot vedea cu ochiul liber. Radiografia dentară trebuie să nu fie mai veche de 3 luni, întrucât aceasta poate influența în mod eronat diagnosticul pacientului și chiar și planul de tratament.

Adafe Dental Clinic este dotată cu aparatură radiologică de ultimă generație și performantă, astfel pacientul nu trebuie să depună eforturi suplimentare în efectuarea acesteia în cazul în care nu prezintă o radiografie precedentă.

Completarea fișei medicale

Odată ce pacientul se prezintă în clinică, acesta este rugat să completeze o fișă medicala despre sănătatea sa generală. Acest pas este deosebit de important întrucat informațiile referitoare la istoricul medical, în special referitor la bolile infecțioase, intervenții chirurgicale sau potențiale alergii la medicamente influențează atât planificarea tratamentului cât și siguranța sa.

Iar, dacă cumva există vreo frică legată de conceptul unui consult sau intervenție stomatologică, acest moment este un prilegiu foarte bun de a comunica cu responsabilul de cabinet pentru a alunga orice anxietate sau dubiu de acest fel.

Consultația propriu-zisă

După efectuarea pașilor preliminari, consultația propriu-zisă poate începe. Aceasta are loc în cabinetul stomatologic unde se va face o evaluare a cavității bucale atât din punct de vedere clinic cât și radiologic.

Pe parcursul procedurii, pacientului i se vor efectua un set de poze intra-orale ce vor fi mai apoi folosite pentru explicarea problemelor dentare depistate. Prin vizualizarea problemelor dentare în imagini, pacienții pot înțelege și conștientiza nu numai situația lor dentară dar și tratamentul stomatologic recomandat.

De asemenea, dacă pacientul decide în a-și continua parcursul medical în cadrul clinicii, aceastea pot fi utilizate pentru a monitoriza progresul tratamentului. Acestea permit medicului dentist să vadă dacă tratamentul este eficient și să facă ajustările necesare, dacă este cazul, iar în raport cu pacientul acestea sunt dovada eficacității acestora.

Elaborarea planului de tratament

În urma finalizării consultației, urmatorul pas este formularea unui plan de tratament personalizat și etapizat în funcție de problemele dentare identificate. Planul de tratament este propus de către medicul specialist, însă acesta este făcut in concordanță cu pacientul.

În funcție de diagnosticul stabilit, medicul dentist și pacientul lucrează împreună pentru a stabili obiectivele tratamentului. Educarea pacientului este o prioritate pentru clinică întrucât conștientizarea este deosebit de importantă pentru a asigura un parcus lin al tratamentului dar și pentru asigurarea unei bune colaborări viitoare.

Discuția finală cu personalul

Ca și ultimă etapă a unui consult riguros și eficient, împreuna cu responsabilul de cabinet pacientul își va stabili planul următoarelor programăări în functie de programul său. De asemenea, vor fi discutate și posibilele variante de plată și alte detalii sau curiozități pentru a asigura o colaborare eficientă și pentru a maximiza succesul tratamentelor viitoare.

“Frumuseţea este putere: zâmbetul este sabia sa” (Charles Reade) iar noi suntem aici să ne asigurăm că zambetul tău este mai “ascuțit” ca niciodată. Astfel, dacă consideri ca a venit momentul pentru o consultație stomatologică te așteptăm cu drag la Adafe Dental Clinic!

adafedentalclinic.com

Recent Posts

Prevenția, cel mai important pas în tratarea problemelor stomatologice

Prevenția, cel mai important pas în tratarea problemelor stomatologice Adesea, stomatologul tău a menționat importanța…

3 zile ago

Gutiera dentară- de ce trebuie să o purtăm?

Gutiera dentară este un dispozitiv ordontic indispensabil în stomatologia modernă. Ea face parte din anumite…

o săptămână ago

Stomatologia pentru seniori: provocări și soluții

Odată cu trecerea timpului, acesta își pune amprenta asupra corpului nostru, din toate punctele de…

2 săptămâni ago

Bruxismul: Ce Este și Cum Poate Fi Tratat?

Bruxismul este o afecțiune dentară al cărei simptom principal este scrâșnitul dinților. Bruxismul poate fi…

3 săptămâni ago

Plată în Rate pentru Zâmbetului Tău: Accesibilitate și Beneficii la Clinica Noastră Dentară

Plată în Rate pentru Zâmbetului Tău: Accesibilitate și Beneficii la Clinica Noastră Dentară La ADAFE…

3 săptămâni ago

Ghid pentru urgențele dentare

Urgențele dentare, neplăcute dar uneori de neevitat. Dar ce e de făcut în cazul acestora,…

4 săptămâni ago